maanantai 17. marraskuuta 2014

Väreistä

Nyt on pariskunta onnellisesti saman katon alla ja tuntuvat tietävän tarkalleen, mikä on homman nimi ja tanssahtelut ovat käynnissä. Noa on herrasmies ja antaa Salman olla myös omissa oloissaan, mutta tarttuu kyllä Salman jokaiseen vihjeeseen yhtään empimättä. Eivätkä Salman kaikki vihjeet ole edes kovin hienovaraisia, vai miltä kuulostaa täpäkkä läimäsy etutassulla "nyt leikitään!"-ilme kasvoilla? Oikeastaan joudun sanomaan, että Salma on jopa vähän yli-innokas :D

Koska kaikki asianosaiset (ihmiset) ovat tällä hetkellä enemmän ja vähemmän jännittyneessä tilassa, on tämä odotteluaika hyvä käyttää hyödyksi ja vatuloida vaikkapa mahdollisten pentujen mahdollisia (ja mahdottomia) värejä. Iloksemme Sanja Kuusela muotoili oman asiantuntemuksensa pohjalta luettavaksi näkymiä tämän yhdistelmän värikirjosta, joten pitemmittä puheitta, olkaapa hyvä!

Kuva: Minja Viitamäki

Lähtekäämme siitä että Noa on soopeli (Ay), kantaa black & tania (At) ja on lisäksi oletettavasti grizzle (Eg). Eg- alleeli eli grizzle aiheuttaa A-lokuksen määräämän värityksen, mutta suppeampana ja vaaleampana. Elikäs tekee black & tanista grizzlen ja soopelista haalean fawnin/goldenin/cremen.
Noalla lisänä valkoinen kapea piirto päässä, laikku niskassa ja pitkät valkoiset sukat.

Salma taas on varmasti (At/At) black & tan -pohjainen brindle grizzle valkoisin merkein.

Noa pentuna. Kuva: Peter Funke


                                                         
Salma pentuna. Kuva: Minja Viitamäki
Todennäköisimmät värit ovat siis vaaleapohjainen - eli jotakuinkin Noan värinen soopeli joko raidoilla tai ilman sekä grizzle raidallisena tai ihan "tavallisena". Suvun huomioon ottaen valkoisia merkkejä tullee valkoisista sukista ja hännänpäästä laikullisiin particoloreihin asti. 

Melkein helpompi sanoa mitä värejä ei tule, kuin mitkä kaikki ovat teoriassa mahdollisia. Eli mustaa maskia eivät pennut tule saamaan, eikä myöskään dominanttimustia synny. Vaaleapigmenttiset e/e- keltaiset eivät myöskään pitäsi olla mahdollisia, vaikka aivan haalean vaaleita soopeli-grizzlejä syntyneekin, mutta tällaisilla pennuilla on syntyessä  aina hieman mustaa varjostusta vähintään korvissa.

Teoriassa myös punaisemmat soopelit ja brindlet ovat mahdollisia. Kuten myös black&tanit/brindlet. Nämäkin tietysti erilaisin valkoisin merkein. 


Salma 4v. Kuva: Minja Viitamäki


Siispä kertakaikkisen kirjavaa sakkia odotettavissa. Aika näyttää syntyykö laatikollinen sateenkaaripentuja vai onko kaikki vaikeasti toisistaan erotettavia haaleita soopeleita tai grizzlejä identtisin valkoisin täplin. Mutta mennään nyt jalat maassa ja toivotaan, että pentuja ylipäätään syntyy :)


Kuva: Minja Viitamäki

Ei kommentteja: